Patentli video mülakat ürünümüz “Yapay Zeka Tabanlı Duygu ve Mülakat Analizi" ile, adayların yüz ifadeleri, ses tonları ve konuşmaları hızlı ve kapsamlı bir şekilde analiz edilir. Duygu durumu, davranış eğilimleri ve sahtecilik tespiti gibi kritik veriler detaylı raporlar halinde sunulur.
Kobileriniz İçin Doğru Kadrolarla Güvenli Büyüme
İşletmenizde Verimliliği ve Sürdürülebilirliği Artırın
Süreçlerinizde Maksimum Kolaylık ve Verim
%99’a varan doğruluk oranıyla analizler gerçekleştirerek güvenilir sonuçlar sunmaktadır.
Mikro ifadeler, yüz hareketleri ve görsel davranışları analiz eder, anlamlandırır.
Mikro ifadeler, yüz hareketleri ve görsel davranışları analiz eder, anlamlandırır.
Konuşmaları metne dökerek duygu, anlam yoğunluğu ve anahtar kelime analizi yapar.
HR-AI, gelişmiş yapay zeka algoritmaları sayesinde %99’a varan doğruluk oranıyla duygu, davranış ve sahtecilik tespiti yapmaktadır. Elde edilen veriler ve yapılan analizler, yüksek doğruluk oranı sayesinde güvenilir sonuçlar sunmaktadır.
HR-AI, yapay zeka destekli gelişmiş görüntü işleme teknolojisi sayesinde yalnızca 3 dakikada, katılımcıların yüz ifadeleri, mikro mimikleri ve davranışlarını analiz ederek Myers–Briggs (MBTI) temelli kişilik tespiti yapmaktadır. Aynı zamanda kişilerin duygu durumlarını değerlendirerek sahicilik düzeyini ortaya koyar.
MBTI kişilik envanteri, bireylerin nasıl düşündüğünü, karar verdiğini ve çevresiyle nasıl etkileşim kurduğunu ölçen bir kişilik tipolojisidir. HR-AI, görüntü, ses ve metin analizleri yaparak kişilerin MBTI envanterine göre kişilik tipini hızlı ve doğru şekilde belirlemektedir. Bu analiz, katılımcıların takım uyumu, liderlik potansiyeli, iş yapış tarzı ve kültürel uyumu hakkında karşılaştırmalı sonuçlar sunmaktadır.
HR-AI, yapılan konuşmaları otomatik olarak metne dökerek içerik analizi gerçekleştirir. Duygusal ton, anlam yoğunluğu ve cevapların doğruluğu değerlendirilerek kişinin düşünce yapısı ve iletişim tarzı hakkında detaylı analiz ve tespitler sunar.
HR-AI, adayların mülakat sırasında gösterdiği duygu durumlarını analiz ederek, yüz ifadeleri, ses tonu ve mikro mimiklerden elde ettiği verilerle stres, güven, heyecan gibi duyguları tespit ederek sahte davranışları ortaya çıkarmaktadır. Bu sayede adayların sadece ne söylediğini değil, nasıl hissettiğini de anlayabilirsiniz. Ayrıca HR-AI, 3 dakikalık bir video mülakat ile MBTI kişilik envanterine göre karakter analiz yapmaktadır. Adayların kişilik tipini belirleyerek kurum kültürüne ne kadar uyum sağlayabileceğini tespit ederek, daha isabetli işe alımlar yapmanızı ve turnover oranını düşürmenizi sağlar.
HR-AI, mevcut çalışanların memnuniyet ve kuruma bağlılık düzeyini gelişmiş duygu, ses ve metin analizi yöntemleriyle değerlendirir. Görüşmelerdeki ses tonu, yüz ifadeleri ve transkriptler üzerinden çalışanların motivasyon seviyelerini, stres düzeylerini ve duygusal durumlarını kapsamlı bir şekilde analiz eder. 3 dakikalık video görüşme sonucunda, MBTI kişilik envanterine göre çalışanın kişiliğini tespit eder ve ona uygun bağlılık artırıcı önerilerde bulunur. Olası sorun alanlarını önceden belirleyerek İK ekiplerine proaktif çözümler sunar. Böylece sadece mevcut durumu görmekle kalmaz, çalışan deneyimini sürekli geliştiren stratejik bir İK yönetimi anlayışı oluşturabilirsiniz.
Akademik araştırmalar, mülakat yapılacak kişileri bulma, uygun zaman dilimlerinde görüşmeler ayarlama ve her bir görüşmeye fiziksel olarak gitme gibi zahmetli bir süreçtir.HR-AI ile araştırmacılar, yüz yüze görüşmelere gerek kalmadan, oturdukları yerden sadece bir video mülakat linki ile çok sayıda katılımcıya erişebilir ve veri toplama sürecini daha verimli hale getirebilir. HR-AI akademik çalışmaların kolay ve hızlı yürütülmesini sağlamaktadır.
HR-AI, seçmen analizi ve benzeri toplumsal araştırmalarda katılımcıların duygu, tutum ve eğilimlerini değerlendirir. Görüşmeler sırasında katılımcının yüz ifadeleri, ses tonu ve cevapları analiz edilerek güven, kararsızlık, öfke gibi temel duygular tespit edilir. Bu sayede araştırmacılar, seçmen davranışlarını daha derinlemesine anlayabilir ve stratejik yaklaşımlar geliştirebilir. Fiziksel bir görüşmeye ihtiyaç duymadan, yalnızca video mülakatlarla geniş kitlelerden veri toplamak mümkün hale gelmetedir.